Historie

Stichting Voedseltuin Oosterhout logo

Inleiding

In een gesprek met het bestuur van de Voedselbank kwam in de zomer van 2019 het probleem van verse groente ter sprake. Daardoor werd een al lang sluimerend idee actueel. Maar alleen met enthousiasme krijg je geen tuin voor elkaar. Inspanningen om de nodige grond te verkrijgen, hadden tot tweemaal geen resultaat. In oktober hebben een aantal geïnteresseerde Oosterhouters, waaronder diverse leden van de gemeenteraad een werkbezoek gebracht aan de Voedseltuin Boxtel. Op dit centraal gelegen terrein in het dorp waar vroeger De Kleine Aarde was, maakte men kennis met het fenomeen groentetuin. Toen daarna in december de heer Theodoor van Leeuwen uit Boxtel in het Speelgoedmuseum een presentatie verzorgde over dit bijzonder geslaagde project was er een “EUREKA” moment.

Op 5 januari 2020 maakten 5 mensen enthousiast een plan om in Oosterhout op het braakliggende deel van het Slotjesveld naar het voorbeeld van Boxtel een professionele groentekwekerij op te zetten.

Het bestaande Slotjesveld behoorde eeuwenlang tot de landerijen van de slotjes Limburg en Brakenstein aan de Ridderstraat. Waar nu het stadspark is, waren vroeger de kasteeltuinen en het Slotjesveld was de plaats waar de groenten voor eigen gebruik werden geteeld en het vee werd gehouden. In 1960 worden gronden van Brakenstein in het Slotjesveld door de adellijke familie Van Oldeneel tot Oldenzeel aan de gemeente Oosterhout verkocht onder een speciaal beding. Zij mochten niet worden gebruikt als bouwterrein, sportterrein of speeltuin. Het Slotjesveld blijft gespaard als centrale open ruimte.

De laatste bewoonster van Brakenstein (tot 1976) was douairière M.Th.L.E. Barones van Oldeneel tot Oldenzeel - Speijaert van Woerden, geboren 11-9-1891 in ’s-Hertogenbosch en overleden 28-12-1977.

Tegen deze achtergrond werd het Slotjesveld gezien als buitengewoon geschikt om de doelstelling van de stichting VoedseltuinOosterhout (opgericht vrijdag 13 maart 2020) met inachtneming van de cultuurhistorische betekenis van het gebied, te realiseren.

Artikelen in de Pers

Klik op het bericht om het in full screen te bekijken.

Scroll naar top